top of page
Forfatterens bildeHygeia Helsesenter

Hvem har økt risiko for å utvikle åreknuter?

Åreknuter kan påvirke alle og finnes hos 30% av befolkningen over 30år, men det finnes visse grupper som er mer sårbare. Her er noen av de mest utsatte gruppene:


  1. Kvinner: Kvinner har en høyere risiko enn menn for å utvikle åreknuter, primært på grunn av hormonelle faktorer knyttet til graviditet, menstruasjon og overgangsalder. Bruk av hormonell prevensjon, som p-piller og østrogen tilskudd post-menopausalt, kan også øke risikoen.

  2. Eldre voksne: Med alderen øker sjansen for å få åreknuter. Venene mister elastisiteten sin over tid, noe som kan resultere i nedsatt funksjon i ventilene og økt blod-opphopning i beina.

  3. Personer med familiær disposisjon: Arvelighet er en betydelig faktor i utviklingen av åreknuter. Hvis foreldre eller besteforeldre har hatt åreknuter, er det større sjanse for at man selv vil oppleve det. 2/3 av personer med åreknuter har en førstegrads slektning med åreknuter.

  4. Gravide kvinner: I løpet av svangerskapet øker blodvolumet, bekken-årene komprimeres av den forstørrede livmoren og den ekstra vekten som bæres kan føre til økt trykk på bena, noe som kan utløse åreknuter. I tillegg kan hormonelle forandringer som økt progesteron svekke klaffene og vene veggen.

  5. Stillestående livsstil: Mangel på fysisk aktivitet kan hemme blodsirkulasjonen i beina og øke sjansen for å få åreknuter. Langvarig ståing eller sitting kan også forverre situasjonen ved å hindre en god blodstrøm.

  6. Overvekt: Høyere vekten kan legge ekstra press på bena, noe som kan svekke venenes ventiler og føre til økt venetrykk.

 

Bestill en konsultasjon i dag om du ønsker en vurdering av dine åreknuter i trygge omgivelser hos Dr Nyheim som har lang erfaring. Pris kr 600. Vi ligger rett ved Høvik kirke.



 

 


Dr Nyheim utfører en forundersøkelse med ultralyd på en stående pasient
Vår karkirurg Dr Thomas Nyheim forklarer funn ved ultralyd av åreknuter

0 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page